Екзакта рисърч: Шест до седем партии влизат в следващия парламент

ГЕРБ, БСП и ДПС се нареждат на първите три места в симпатиите на избирателите

03.10.2014 | 16:29 Редактор: Мариета Иванова
Екзакта рисърч: Шест до седем партии влизат в следващия парламент

Шест до седем партии ще влязат в следващото Народно събрание, показва проучване на Екзакта рисърч  преди предсрочния вот на 5 октомври.

Според социологическата агенция първите три партии, които ще влязат в парламента са ГЕБР, БСП и ДПС. Прогнозите сочат, че партията на Борисов ще привлече между 36.5 и 37.5% от гласовете, БСП - между 19-20%, а ДПС - 14.5–15.5 на сто.

Данните от допитването на Екзакта сочат, че достатъчно гласове да влязат в парламента имат още Реформаторският блок и „България без цензура“ с приблизително сходен резултат между 6.5 – 7.5%.

На прага на новото Народно събрание са още „Патриотичен фронт“, който според прогнозите ще привлече между 4–5% от гласовете, и АБВ, която се очаква да събере между 3.5–4.5%.

Според данните на Екзакта „Атака“ няма да успее да спечели достатъчно гласове за влизане в парламента. Очакванията са партията на Волен Сидеров да събере между 2.8 и 3.8% от гласовете.

В края на кампанията леко се увеличава готовността на гласоподавателите да упражняват правото си на глас.

Декларираните категорични нагласи за упражняване на вот сочат активност, близка до тази на парламентарните избори през май 2013.

Събитията от последните дни на кампанията могат да повлияят на активността, предупреждават от социологическата агенция.

Засега се очаква да гласуват между 3.3 милиона и 3.5 милиона избиратели.

За изследването е използвана методиката полустандартизирано „face to face” интервю, проведено в периода 25-20 септември сред 1250 пълнолетни граждани.

Допитването е реализирано със собствени средства на Екзакта Рисърч Груп.

Съгласно чл. 205 (ал. 1 - 4) от Изборния кодекс всяка медия, която използва данни от настоящото проучване, е длъжна да съобщи информацията от това каре.