В понеделник община Бургас ще прави обобщение на щетите от наводнението

Нивата на реките се следят, коментира за Bulgaria On Air главен комисар Николай Николов от гражданска защита

07.09.2014 | 12:11 Редактор: Мариета Иванова
В понеделник община Бургас ще прави обобщение на щетите от наводнението

Оценката на щетите в община Бургас вече се прави, като обобщението ще бъде направено в първия ден на новата седмица- 8 септември, коментира в ефира на Bulgaria On Air кметът на морски град Димитър Николов. Той посочи, че най-тежка е ситуацията в южната част на града, където част от инфраструктурата е разрушена от наводнението.

На територията на общината има два моста в критично състояние- на село Извор и село Маринка. Потопените лодки били 112. Наводнените сгради били около 500.

Попитан за причините, довели до наводнението, Димитров отново посочи, че това е голямото количество паднали валежи. По думите му за по-малкото от 16 часа над Бургас са се излели средно около 176 литра на квадратен метър, а на места дори по 200 литра на квадратен метър. Той посочи още, че с изключениe нa рибарското селище и то от съображения за сигурност, е възстановено електричеството в останалите населени места.

Ситуацията в Стара Загора се нормализира, обясни и кметът на града Живко Тодоров.  Той подчерта, че максимално бързо ще бъдат описани нанесените щети, за да бъдат възстановени в най-кратък срок.

До няколко часа се очаква да бъде отменено бедственото положение в Димитровград, заяви  кметът Иво Димов.

Възстановено е електрозахранването във всички села в община Георги Дамяново. Обстановката в община Харманли също се нормализира. Осем екипа работят там по възстановяване на щетите в града.

Нивата на реките се следят постоянно, включително Марица, коментира за Bulgaria ON AIR главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. По думите му хората, които са били евакуирани и настанени в кризисни центрове, имат нужда от храна, вода и стоки от първа необходимост, както и лекарства.