Йовчев: Два язовира преливат през преливниците във врачанско

Над 300 души в спасителни екипи помагат на пострадалите от наводненията, коментира вътрешният министър в оставка

03.08.2014 | 10:18 Редактор: Мариета Иванова
Йовчев: Два язовира преливат през преливниците във врачанско

Два язовира преливат през преливниците във врачанско, коментира пред агенция Фокус вътрешният министър в оставка Цветлин Йовчев. Той определи ситуацията в наводнения район в Северозападна България като „изключително тежка”. В резултат на наводненията след поройните дъждове има паднали десетки къщи, а стотици други са наводнени. 

Йовчев посочи още, че около 300 души в екипи от Гражданска защита, пожарната и полицията помагат на пострадалите.

На място са още екипи от Министерство на отбраната с техника, включително и хеликоптери. 

Към момента няма данни за жертви. Вътрешният министър и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров пътуват към засегнатия район.

Йовчев посочи още, че хората са били предупредени за опасността от наводнения в резултат на обилните валежи. Това заяви и директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) Николай Николов. По думите му, цитирани от пресцентъра на МВР, хората в Мизия са били предупредени навреме за очертаващото се бедствие.

"Спасителите обхождат квартал по квартал и къща по къща, има бедстващи, но знаем къде са.  Правим необходимото навсякъде да окажем помощ, засега няма информация за загинали, но се притесняваме какво ще заварим под срутените сгради“, посочва още Николов.

Евакуираните около 500 човека са настанени в детска и градина и училище. 

"Правим необходимото да окажем помощ навсякъде, където е необходимо. Спасителите обхождат квартал по квартал и къща по къща, данните се сравняват с предоставени от общината списъци на жителите. Минути преди 7 часа пристигнаха два хеликоптера на МО, които облитат непристъпните места и са в изключителна помощ“, подчерта комисар Николов.

Допълнителни екипи от 6 областни управления на пожарната са насочени към Враца, съобщават още от МВР.