Плевнелиев пред Bloomberg: Има консенсус да работим за диверсификация

07.07.2014 | 17:16
Плевнелиев пред Bloomberg: Има консенсус да работим за диверсификация

Въпрос на Bloomberg: Какво е сигурното развитие на строителството на "Южен поток" в страната, имаше проблеми около това?

Росен Плевнелиев: "Да, прави сте. Всички си спомняме 2008 – тогава отново имаше битка между Украйна и Русия и газовите доставки бяха спрени за много европейски страни, включително и за България.

В една много студена зима бяхме оставени без газ. Има консенсус в страната, че трябва да си научим уроците от 2008 и трябва да работим за диверсификация – да подкрепяме проекти, които носят диверсификация за страната ми.

Няма значение дали това ще са тръби като "Набуко" или "Южен поток", трансатлантическата и адриатическата тръба или от доставчици.

Смятам, че в моята страна има консенсус в подкрепата към нови проекти за тръбопроводи, но правителството не се справи добре по отношение на "Южен поток" и като резултат от това ЕК започна наказателна процедура, заради някои решения, взети от българския парламент.

Като резултат от това министър-председателят Орешарски заяви публично, че временно спира работата по "Южен поток", за да може да изчака българското правителство, за да може европейските експерти да се съгласят за следващите стъпки.

Като президент и като разговарящ с политическите партии, бих казал, че всички вярваме, всички се надяваме и всички ще подкрепим ситуация, в която ако ЕК даде зелена светлина за продължаване на работата, то тогава проектът ще продължи. За момента топката е в европейската комисия, правителството ни работи здраво; и когато проблемът е решен, работата ще продължи".

Цялото интервю очаквайте от 19:00 по телевизия Bulgaria On Air.