Има задържани за атаките срещу банки от последните дни (обновена)

Арестите са извършени в Русе и София

28.06.2014 | 18:26 Редактор: Мариета Иванова
Има задържани за атаките срещу банки от последните дни (обновена)

 Двама души са задържани при специализирани операции  на ДАНС в Русе и София по подозрения за съучастие в информационните атаки срещу български банки в последните дни.

Източници на БТА посочват, че арестуваният в Русе 45-годишен мъж е Венцислав Ангелов по прякор „Чикагото”. От ДАНС съобщават, че арестът е извършен при специализирана операция на служители на Държавна агенция "Национална сигурност" /ДАНС/, съвместно с органи на МВР.

Самият Ангелов е посочил, че не знае какво е задържан, пише в. "Труд". Мъжът е от София, но е арестуван в Русе. В момента се установява кой е поръчителят.

От съобщението на ДАНС става ясно, че чрез профила си във "Фейсбук" и чрез клип, качен в "YouTube", лицето е публикувало информация, съдържаща злонамерена атака срещу голяма българска банка и призиви за сваляне на валутния борд.

За 24 часа на територията на София е задържан  друг български гражданин. Лицето е разпространявало невярна информация, уронваща престижа на търговски банки и дестабилизираща банковата система с цел лично облагодетелстване, става ясно от съобщение на сайта на ДАНС.

По информация на БНТ има и трети задържан.

В ДАНС продължава проверката на опитите за дестабилизиране на банковата система и снемането на обяснения на граждани във връзка с получени съобщения - SMS или имейл, съдържащи невярна негативна информация за състоянието на български банки.