Предсрочните избори ще са на 5 октомври

Президентът започва консултации на 29 юни

27.06.2014 | 14:36 Редактор: Мариета Иванова
Предсрочните избори ще са на 5 октомври

На 5 октомври ще се проведат предсрочни избори за парламент. Това се споразумяха преговарящите от ГЕРБ, БСП, ДПС.

„Упълномощихме председателя на НС да направи среща с президента на републиката за провеждане без отлагане на политически консултации за гарантиране на реализацията на основните приоритети на държавата и преминаването към политическа стабилност”, заяви пред журналисти в парламента лидерът на БСП Сергей Станишев.

Той обясни и че партиите, които са участвали в консултациите, ще подкрепят всички действия на държавата и нейните институции за гарантиране на стабилността на банковата система.

На консултациите дойдоха Бойко Борисов, Сергей Станишев, Лютви Местан. Не присъства лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който по същото време е на посещение в Москва за участие във форум на Интерпарламентарна асамблея по православие.
 
Като представител на правителството дойде вицепремиерът Цветлин Йовчев, защото премиерът Пламен Орешарски е в Брюксел на срещата на върха на страните от ЕС.

В резултат на постигнатото споразумение, президентът ще започне консултации за неотложните задачи пред държавните институции на 29 юни, неделя, съобщи пресслужбата на държавния глава.

"В резултат на постигнато съгласие за провеждането на предсрочни парламентарни избори на 5 октомври 2014 г., държавният глава ще започне в неделя, 29 юни, от 14.00 часа  консултации с парламентарно представените политически сили и партиите, които имат представители в Европейския парламент. Целта на предстоящите разговори е да се набележат неотложните задачи пред Народното събрание до неговото разпускане, Министерския съвет и служебното правителство", се казва в съобщението.

В допълнение се изразява и позицията на президента Росен Плевнелиев за "целенасочените опити за дестабилизиране на банковата система". Държавният глава призовава гражданите "да не се поддават по никакъв начин на слухове и спекулации", съобщава прессекретариатът до медиите.

"Българската банкова система е добре капитализирана и регулирана и се ползва с доверието на международните пазари. Президентът апелира компетентните институции в кратки срокове да предприемат необходимите действия и да приложат закона в цялата му строгост спрямо виновните за опитите за дискредитиране на банковия сектор", е становището на Росен Плевнелиев.