Обстановката във Великотърновско се нормализира

21.06.2014 | 16:43
Обстановката във Великотърновско се нормализира

Бедственото положение във Великотърновска област бе отменено, съобщи БТА.

Агенцията цитира областния управител инж. Георги Рачев.

Отводнителните дейности в жилищата на хората и почистването на улици и мостове от наноси и кал продължават.

Във Велико Търново са създадени четири целеви групи, чиято задача е да опишат щетите и разрушенията на засегнатите частни имоти по места и на засегнатата инфраструктура, които впоследствие, получавайки лицензирана оценка, да бъдат предоставени за държавна помощ на Междуведомствената комисия по подпомагане и възстановяване към Министерския съвет.

Открита е банкова сметка за набиране на средства за всички засегнати и пострадали от наводненията в Община Велико Търново. Тя е BG 43 SOMB 9130 84 24761244, код за вид плащане 44 51 00, BIC КОД SOMBBGSF, Общинска банка АД. Волята на дарителя трябва да е изписанa, съобщава БТА.

Общинска комисия е посетила над 100 от засегнатите близо 200 частни жилища в община Велико Търново, съобщава общинската администрация. След направените наблюдения, кметът на общината инж. Даниел Панов е направил заключението, че все още е рано да бъде отменено бедственото положение в общината. "

Сметосъбиращите и почистващи машини на общинско предприятие "Зелени системи" са залети от водата и на практика не могат да вършат работа, затова сме поискали помощ от Софийска община, за да бъде решен проблемът с извозването на огромните количества боклуци и тиня, предизвикани от наводнението", каза за БТА инж. Панов.

На 21 юни комисията, създадена от общински специалисти е посетила 35 засегнати от бедствието къщи в Килифарево.


Министърът на отбраната Ангел Найденов обясни пред БНТ на 21 юни как военнослужещите са участвали в спасителните действия през нощта на 19 срещу 20 юни в Килифарево, Дебелец и кв. „Асенова махала“ във Велико Търново.

Заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова и министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева търсят възможности за осигуряване на финансов ресурс от фондовете на Европейския съюз за възстановяване на материалните щети в тежко пострадалите от наводненията райони на страната, съобщава правителствената пресслужба.

 

До един месец ще бъде възстановено движението в Прохода на републиката /Хаимбоаз/, съобщи след огледа на засегнатия участък от пътя директорът на агенцията "Пътна инфраструктура" инж. Стефан Чайков, цитиран от БТА.

Предстоят разговори с изпълнителите за строителните дейности, които трябва да бъдат извършени на близо километровия участък, който беше разрушен от наводнението във Великотърновска област.

По предварителни разчети средствата, които АПИ ще отпусне за ремонт на пътища от националната инфраструктура за Североизточна България, ще бъдат 10 - 15 млн. лв., а конкретно за Великотърновска област сумата ще надхвърли пет милиона лева, уточни Чайков.

По негова преценка ремонтът на прохода ще струва около 1 млн. лв. В момента движението през Прохода на републиката е преустановено, трафикът се пренасочва към прохода "Шипка", към Ришкия и към Котленския проход.

Сурови кадри от Прохода на републиката, 20 юни.