БСК с призив да не се подкопава финансовата стабилност с апокалиптични сценарии

Атаките срещу финансовата система могат да доведат до сериозни последствия, включително и за валутния борд, посочват от бизнес организацията

18.06.2014 | 16:49 Редактор: Мариета Иванова
БСК с призив да не се подкопава финансовата стабилност с апокалиптични сценарии

Българската стопанска камара отправи призив да не се подкопава финансовата стабилност на държавата. В официално становище на организацията се подчертава, че атаките срещу финансовата система могат да доведат до сериозни последствия, включително и за валутния борд.

В документа БСК се обявяват категорично против „зачестилите опити чрез фабрикуване на апокалиптични сценарии за предстоящ финансов колапс и хаос и чрез директни атаки срещу отделни банки и икономически групи да се подкопае доверието в българските банки, да се насажда страх, да се подклажда паника“.

От БСК посочват, че финансовата стабилност на България, включително високата ликвидност и капиталова адекватност на всички банки е в основата на националното стопанство и важна предпоставка за устойчивото развитие на страната.

Користни политически сметки, нечисти корпоративни интереси и лични кроежи днес заплашват да я разрушат, твърдят от БСК. И предупреждават, че ако това се допусне, участниците в българското стопанство, работодатели и заети в него, ще понесат огромни разходи и тежки загуби.