Антоний Гълъбов: Говоренето за избори в края на юли задълбочава политическата криза

ДПС е в по-добра кондиция от БСП, тъй като пое инициативата за ускоряване на постигането на решение, коментира политологът

11.06.2014 | 10:19 Редактор: Мариета Иванова

Самото говорене за избори в края на юли е предизвикателство за  институционалния ред в страната, коментира в предаването Денят On Air политологът Антоний Гълъбов.  Той заяви още, че с изказванията на политическите лидери преди ден, „отново ставаме свидетели на политически послания, които по-скоро са насочени към внасяне на несигурност и задълбочаване на кризата“.

На въпрос на водещия Веселин Дремджиев защо всички партии, които губят изборите, настояват за избори веднага, при условие, че най-близката възможна дата според Конституцията е през септември, Гълъбов коментира, че това е  „отказ да се разбере, че след европейските избори подкрепата за тези политически партии бележи негативна тенденция“.

„Това е опит да се скъси разстоянието от обикновеното 42- ро Народно събрание и датата на провеждане на изборите с цел да се минимизират загубите. Но ако това е партийният интерес, то  публичният е друг. А демократичното поведение е по-различно“, заяви Гълъбов.

Той коментира и изказванията на лидерите на коалиционните партньори в кабинета „Орешарски“ преди ден, когато Сергей Станишев заяви, че БСП иска избори възможно най-скоро, а Лютви Местан посочи, че мандатоносителят решава и че е време за отговорни консултации. Според политолога „ДПС е в по-добра кондиция, най-малкото защото пое инициативата в свои ръце, насочи дебата и в известен смисъл ускори постигането на решение, докато БСП няма готовността да поеме предизвикателството. След пленума на левицата стана ясно, че ръководството няма на намерение да се оттегля преди изборите. Така, че БСП губи в тази ситуация, определено,“ обобщи Гълъбов.