Балканските винарски изби трябва да си партнират, а не да се конкурират

07.06.2014 | 22:09
Балканските винарски изби трябва да си партнират, а не да се конкурират

Над 100 изби и повече от 400 вина, произведени на Балканите представя Балканския винен форум в София.

За трета поредна година фестивалът среща винопроизводителите с експерти, търговци и ценители от световния пазар .


 

Любителите на виното са наясно, че историята, традицията и индивидуалността са основните характеристики на балканските вина.

Годишно балканските страни произвеждат близо 1.8 тона качествени вина, с което се нареждат на 5 място в света след най-големите производители.

Въпреки това конкурентоспособността днес зависи от уменията на производителя да усъвършенства продукта и да успее да го представи на международния пазар.

Тук идва ролята на организаторите на фестивала.

Тази година журито отново бе съставено от световноизвестни експерти от света на виното. Неговият председател Константинос Лазаракис пристигна в София след участието си в един от най-престижните винени конкуркси London wine fair.

"През последните 20 години английският пазар на вино беше много затегнат за гръцките и българските вина. Но през последните няколко години пазарът започна да се отваря за нас", заяви Лазаракис.

Според него балканските изби могат да се интегрират на световния пазар ако си партнират вместо да се състезават като отделни играчи. Балканите са малък регион, в сравнение с Франция например, която произвежда повече вино от всички балкански страни взети заедно.

Как Балканите да се позиционират на световния винен пазар е и основната тема на майсторски класове, водени от Лазаракис.

Любителите на виното могат да посетят лекциите на водещите експерти от журито на конкурса и в неделя от 12 до 19 часа.

Целият репортаж на Златина Коцева и оператора Тодор Тодоров - във видеото.