Human rights watch призовава България да спре груповото експулсиране на бежанци

В доклад на организация се критикува политиката за овладяване на бежанския поток у нас

29.04.2014 | 16:44 Редактор:
Human rights watch призовава България да спре груповото експулсиране на бежанци
Human rights watch призовава България да спре груповото експулсиране на бежанци

Международната правозащитна организация Human rights watch призовава България да прекрати груповото експулсиране на бежанци на турската граница и да спре употребата на сила от граничните полицаи. Това става ясно от доклад, озаглавен „План за овладяване”, на организацията, в който се критикува политиката в страната по справяне с бежанския поток. Страната ни е обвинена в „систематични и целенасочени действия срещу бежанците“. "България не е подготвена за наплива от търсещи убежище хора, оказва се неспособна да се справи с индивидуалните молби за убежище и да осигури на новопристигналите основна хуманитарна помощ, включително храна и подслон", става ясно от доклада.

Дни по-рано министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев определи като „фрапиращи лъжи и клевети“ информацията, че страната ни се пазела от бежанския поток с насилие.

На 25 април в медиите се появи информация, че от Human rights watch критикуват страната ни в начина, по който се справя с бежанския поток. От правозащитната организация посочили, че граничната полиция е изблъсквала със сила обратно в Турция заловени на българска територия сирийци, афганистанци и други, търсещи убежище в държавата ни. Това се правело систематично, включително и срещу цели групи, като са документирани 44 подобни случая с общо 519 души от ноември 2013 г.
Пред информационна агенция Фокус Йовчев коментира, че е изненадан как авторитетна неправителствена организация може да публикува неверни твърдения, които лесно можело да се проверят. Той дори заподозря вътрешна намеса в разпространението на данните.