Трагедията в рудник "Ораново" не е могла да бъде предотвратена

В становището се посочва, че "системата на разработване, организацията на работния процес, използваното оборудване и техническото му състояние отговарят на изискванията.

07.12.2013 | 13:50
Трагедията в рудник

Трагедията в рудник "Ораново" край Симитли на 16 юли, причинила смъртта на четирима миньори, не е могла да бъде предотвратена. Това е заключението на експертизата, поръчана от Окръжната прокуратура в Благоевград.

В становището се посочва, че "системата на разработване, организацията на работния процес, използваното оборудване и техническото му състояние отговарят на изискванията на "Правилника по безопасност на труда в подземните въглищни рудници", с което осигуряват безопасни условия на труд на работниците.

Експертите стигат и до извода, че "няма преки нарушения на нормативните документи по отношение на здравословните и безопасни условия на труд".

В доклада се подчертава, че опасностите от пробив на кал и вода не са детайлно проучени, не е достатъчно изяснена връзката между отделните елементи на технологията за добив.

Според експертите съществуващата транспортна и вентилационна система на мината не отговарят на съвременните изисквания.

Спасителните отряди са действали правилно и адекватно.

Припомняме, че при тежък инцидент на 16 юли в рудника бяха затрупани четирима миньори. Същия ден бяха открити телата на двама от тях. В продължение на повече от две седмици продължи прокопаването на тунел и издирвателните действия за другите двама миньори.