ГЕРБ поиска временна анкетна комисия да разследва „случая Бисеров“

Предложението идва днес след създаването на временна комисия за проверка на казуса с „Мишо Бирата“.

22.11.2013 | 17:16
ГЕРБ поиска временна анкетна комисия да разследва „случая Бисеров“

Временна анкетна комисия към парламента да разследва случаят Бисеров поискаха депутатите от ГЕРБ. Вчера партията сезира и европейските институции и политици по казуса. Комисията трябва да отговори на въпросите защо се е забавило образуването на досъдебно производство, кой е предупредил Христо Бисеров и дали е имало изтичане на информация от службите.

Предложението на опозицията идва ден след като беше създадена комисия за проверка на обстоятелствата около публично огласения телефонен разговор между бившия премиер Бойко Борисов и бившия директор на Агенция "Митници" Ваньо Танов, в който се съдържат данни за грубо склоняване към тежки престъпления и злоупотреба с власт, и добил популярност в медиите като казуса с „Мишо Бирата“.

Ключовите въпроси според ГЕРБ са няколко: Кой е предупреди ръководството на ДПС за предстоящи действия на правоохранителните органи срещу Христо Бисеров и защо е допуснато това досъдебното производство да не се води срещу политика, заместник-председателя на Народното събрание и председател на правната комисия Христо Бисеров, а срещу гражданина Бисеров.

Анкетната комисия ще трябва да разгледа и да прецени какво е въздействието на законопроектите, предлагани в течение на годините от Бисеров и има ли лобистки поправки и текстове в тези законопроекти. Това се налага предвид богатата му професионална биография и ръководните постове, които е заемал.

От БСП и от ДПС отказаха да коментират предложението на ГЕРБ преди да се запознаят подробно с мотивите.

Репортаж по темата вижте от видео файла.