Протести срещу ГМО храните в София и Велико Търново

Целите на демонстрациите са подкрепа на малките стопанства, разпространяване на информация за опасностите от генетично модифицираните храни, популяризиране на органичните продукти.

25.05.2013 | 09:55
Протести срещу ГМО храните в София и Велико Търново

На 25 май от 14 часа ще се проведат протестни шествия срещу ГМО в храните в София и Велико Търново. В старата столица шествието ще тръгне от Европейския център към сградата на общината, а в София - от площад "Независимост" към Министерството на земеделието и храните и към това на Околната среда и водите.

Протестите са организирани в социалната мрежа. Демонстрациите целят: подкрепа на малките стопанства, разпространение на информация за опасностите от генетично модифицираните храни; популяризиране на органични продукти; акцентиране върху нередните отношения между големия бизнес и правителствата; налагане на отчетност на отговорните за корупцията.

Царевицата МОН 810 на американския гигант "Монсанто" е една от двете ГМО-култури, разрешени за отглеждане на територията на Европейския съюз. Другата е картофите Амфлора на BASF, използван за производство на нишесте.

България, Франция, Германия, Люксембург, Австрия, Унгария, Гърция и Полша поддържат предпазни клаузи, които забраняват на тяхна територия отглеждане ГМО културите, разрешени за ЕС.

В началото на 2013 Европейската комисия реши да замрази процеса с разрешенията за отглеждане на генетично модифицирани организми в рамките на Европейския съюз до края на своя мандат през 2014 година и да преговаря по въпроса със страните-членки.