Софийският завод за боклук ще бъде построен

Министърът на околната среда и водите беше категорична, че по тази тема няма никакви драми.

06.06.2011 | 16:55
Софийският завод за боклук ще бъде построен

От началото на 2007 до средата на 2009 г. по Оперативна програма “Околна среда”  има разплатени средства в размер на 0.1 процент. За тази година те са 8 процента. В момента се работи по проекти за над 1 милиард лева.
През последните две години започна строителството на осем регионални съоръжения за третиране на отпадъци, заяви днес министърът на околната среда и водите Нона Караджова по време на тържеството по случай Световния ден на околната среда.
Караджова подчерта, че това са различни съоръжения, които отговарят на всички екологични компоненти.  
През последните две години екологичното министерство е въвело в експлоатация 14 пречиствателни станции за отпадъчни води по програма ИСПА. Резултатът - предотвратено е изливането на милиони кубични метри отпадъчни води в нашите реки и държавата не търпи санкции в тази връзка.
Не търпим никакви санкции и работим много добре с нашите партньори и колеги от Генерална дирекция “Околна среда” и Главна дирекция “Програмиране на регионално развитие”, пред които представяме нашите реалистични планове,” съобщи министърът на околната среда и водите.
По повод Софийския завод за отпадъци министър Караджова беше категорична, че няма никакви драми.
“Това е предмет на политически закачки – подчерта министърът на околната среда и водите. - Като удавник за сламка са се захванали от БСП за този проект с огромното желание да не се случи, с огромното желание да влезем в Европейския съд. Независимо от тези желания проектът ще се случи и то в резултат на една много устойчива политика.
По повод Световния ден на околната среда Министерството на околната среда и водите връчи призове на фирми, допринесли за развитието на зеления бизнес в страната. Кампанията “Зелена България” стартира миналия месец. В нея участваха над 75 фирми и бизнес организации, с най-дългосрочен ефект за облагородяване на замърсени райони.