Брюксел 1

Събота от 17:30 часа
още

Енергийният съюз, Гърция и икономическите дисбаланси у нас

Теми на Брюксел 1

01.03.2015 | 13:00 Редактор: Красимир Кирев
Енергийният съюз, Гърция и икономическите дисбаланси у нас

ЕК представи тази седмица стратегията си за Европейски енергиен съюз. Брюксел ще държи да знае предварително договаряните цена, количества и условия за доставки на енергия. В Централна и Източна Европа има дългосрочни договори за доставки, които са основна причина за високите цени на енергията. Преди подписването на такива договори ще бъде много полезно мнението на ЕК, това ще даде предимство в преговорите, заяви комисарят Шевчович. Как европейския енергиен съюз ще се отрази на цените на енергията у нас и как ще се отрази на бъдещи енергийни проекти -  говорим с евродепутата от ресорната комисия на ЕП Владимир Уручев.

След което във втората част на предаването с колегата Никола Кицевски коментираме новото развитие с гръцкия дълг. След оспорвани преговори Гърция постигна споразумение за удължаване на спасителната програма за страната с 4 месеца. В замяна Атина трябваше да представи списък с мерки за реформи. Сред тях кредиторите искаха да видят как страната ще преструктурира държавната администрация и какви реформи ще предприеме.

 

И накрая – икономиката на България страда от прекомерни дисбаланси, които изискват решителни политически действия и специално наблюдение, заяви тази седмица Европейската комисия. Защо се стигна до тази констатация и какво трябва да предприеме страната ни – коментар на Руслан Стефанов, директор на Икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията.