Най-богатият човек в Африка Алико Данготе говори за листване на Dangote Cement в Лондон

Листването на борсата в Лондон ще стане факто до края на 2016 г.

28.04.2015 | 15:38 Редактор: Велко Каменов
Най-богатият човек в Африка Алико Данготе говори за листване на Dangote Cement в Лондон

Африканският милиардер Алико Данготе, собственик на индустриалния конгломерат Dangote Group, говори пред Bloomberg за Нигерия, новото нигерийско правителство и за листването на дъщерната на Dangote Group – Dangote Cement на борсата в Лондон.

„Ако Нигерия предприема правилните ходове, цена на петрола от 60 долара за барел няма да ѝ попречи да се представи много добре. Няма нужда петролът да струва 110 долара за барел, защото това не е реалистична цена”, коментира Данготе.

„Лично аз смятам, че съществуват много предизвикателства пред новото правителство, защото очакванията към него са изключително високи. Обещанията му обаче са постижими. Правителството обаче трябва да бъде много фокусирано и да следва целите си”, предупреди милиардерът.

„Мисля, че ще листнем Dangote Group на борсата в Лондон. През следващите 6-9 или дори 10 месеца ще се опитваме да се справим с всички регулаторни въпроси. Ще сме готови за листването най-късно през 2016, което означава, че то може да стане факт по всяко време от началото на 2016 до края на 2016”, прогнозира най-богатият човек в Африка.  

Данготе заяви, че основната цел да изведе компанията си на международен капиталов пазар е развитието ѝ, а не нуждата от пари.

Към 28 април 2015 г. състоянието на Данготе възлиза на 15 милиарда долара според Bloomberg Billionaires Index.