Френското бри страда от руското ембарго върху европейски храни

Bloomberg с репортаж за любимото сирене на американци и руснаци

21.08.2014 | 11:22 Редактор:
Френското бри страда от руското ембарго върху европейски храни
Френското бри страда от руското ембарго върху европейски храни

Прясно мляко от местните ферми, което се съхранява при 30 градуса.

Добавя се сирището и се получава пресечено мляко.

След това млякото се изцежда, осолява се и зрее 12 седмици, за да се получи това – френско бри.

Тук, в една от последните две компании, които произвеждат сирене по традиционния начин, почти всяка част от процеса се извършва на ръка.

"Société fromagère de la brie" има 65 служители и е устояла на заплахата от индустриализирани съперници, но сега има нов проблем: ембаргото на Русия върху някои храни от Европа.

Близо 40% от продукцията тук е за износ.

Русия може и да е малък пазар, но беше един от най-бързоразвиващите се с френски износ, който се повиши тройно за последните 4 години.

Възможно е този износител да загуби повече от 1 милион евро или 4% от годишните си приходи. Освен ако не намери нов купувач, той ще остане само със соления вкус и миризмата на сирене.

 

Експерти от "Société fromagère de la brie":

"Бихме могли да механизираме процеса, но това би променило рецептата ни и би се получило различно сирене.

Това, което изпращаме в САЩ, е направено по същия начин, освен, че млякото е пастьоризирано.

Но качеството е същото.

Освен ако не намери нов купувач, ще остане със соления вкус и миризма.

Ефектът от руското ембарго може да бъде много по-бърз и тежък от очакваното.

Цените на млякото паднаха рязко и за съжаление се опасяваме, че това може да продължи до края на годината или дори още по-дълго.

Всички тези кашони бяха предназначени за Русия – около 100 000 пакета като този – малко сирене в консервна кутия - беше много лесно да се изпраща в Русия".


Fromagère Society Brie е получила Златен медал през 2014 за Coulommiers 45% на Панаира на сиренето и виното в Куломие.

Мандрата е разположена в село Сен Симеон. Според Рене Шарл Планк това е люлката на сиренето бри.

Пресните сирена идват от Сен Реми и се обработват според предназначението и степента си на зрялост към сушилните или помещенията за преработка.

 Мандрата продава директно на клиенти в определени дни и часове.