Съдии и прокурори са недоволни от статуквото, показва проучване

Действащата система за кадрово израстване е много лоша, според голяма част от магистратите.

14.05.2012 | 11:33
Съдии и прокурори са недоволни от статуквото, показва проучване

Тежка криза заради неудовлетвореност от статуквото има между съдии и прокурори. Макар да е невидима за обществото, тя генерира заплахи пред всички държавни институции. Това показва мащабно изследване на „Фондация за развитие на правосъдието”, изнесено в предаването „Темида“ на Bulgaria ON AIR.

Растежът на магистратите в йерархията е решаващ за тяхната мотивация, професионална ангажираност и продуктивност. Над половината от българските съдии и прокурори оценяват действащата система за кадрово израстване като много лоша.

Само 15% я оценяват като много добра. Отговорите магистратите са дали на база индивидуални преживявания за признанието, което са получили. Категорично се посочва, че няма единен стандарт за израстване.

Очакванията за промяна очертават необходимост от цялостна реформа. Системата, оценяваща ги помежду им, се възприема като неясна. Съществува риск от произвол и възможност тя да се превърне в зависима, сочи поручването.

Част от участвалите в анкетата твърдят, че няма връзка между положените от тях усилия и получените ползи. Мнозинството смятат, че това води до стагнация на професионалната изява. Съвсем открито вече се говори за демотивация.