Компании-големи, колкото държави

Не пропускайте „Сделка на седмицата“ в понеделник от 21.00 часа по телевизия и радио Bulgaria ON AIR.

03.12.2012 | 16:33
Компании-големи, колкото държави

Мултинационалните компании в основата на обхваналата целия свят финансово-икономическа криза. Пукането на финансовия балон е само върхът на айсберга. Западът загуби конкурентоспособност и бизнесът прехвърли производствата на Изток. За да си върнат предимствата, на развитите икономики не им предстои нищо друго, освен да започнат да намаляват разходите за труд. Постигането на баланс между развитите и развиващите се икономики може да отнеме десетилетие, коментира в предаването „Сделка на седмицата“ Тихомир Безлов, главен експерт в Центъра за изследване на демокрацията. По неговите думи западните правителства ще продължават да губят влияние, но на Изток от България това може и да не се случи.

По думите на Константин Абрашев, портфолио мениджър в ПОК „ДСК-Родина“, в днешно време националността не е от толкова голямо значение за индивидите, колкото корпорацията, в която работиш.

С окрупняването на бизнеса, задачата на анализаторите за оценка на корпорациите става още по-сложна, допълни Абрашев.

Какъв е шансът на държава с размерите на България да лавира между интересите на големите корпорации и обществото, може да научите само в „Сделка на седмицата“ в понеделник вечер от 21:00 часа в ефира на телевизия и радио Bulgaria ON AIR.