Как проектът АЕЦ „Белене“ може да бъде от полза за България?

На състоянието и бъдещето на ядрената енергетика е посветено предаването Boom & Bust на телевизия и радио Bulgaria ON AIR в четвъртък- 24 януари, от 21.00 часа.

24.01.2013 | 13:58
Как проектът АЕЦ „Белене“ може да бъде от полза за България?
Как проектът АЕЦ „Белене“ може да бъде от полза за България?

Проектът АЕЦ „Белене“ е воденичен камък за българската икономика и ще доведе до икономическа катастрофа, затова на референдума в неделя трябва да се гласува с „Не“. Това коментира за предаването Boom & Bust по телевизия и радио Bulgaria ON AIR председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски. Според него въпросът за референдума е грешно формулиран, асоциациите от него са свързани основно с АЕЦ „Белене“ и е трудно да се дефинира какво точно означава развитието на ядрена електроцентрала.

„Все пак проектът „Белене“ сам по себе си би могъл да стане ефективен проект, който да работи само за износ и то ако допуснем, че може да се намери стратегически инвеститор и България би била в състояние да изгради интерконекторни електропроводи със съседни страни, които изпитват голям недостиг на електроенергия“, допълва Иван Хиновски. По думите му хората, които са управлявали енергетиката в периода 2005-2009 са показали, че не разбират от проектно финансиране и не са знаели как да направят проекта интересен за инвеститорите.

Според председателя на БЕФ България изостава спрямо тенденциите в световната ядрена енергетика и е необходимо това да бъде променено, като се анализират тези тенденции и се проучи доколко за страната ни е изгодно използването на възобновяеми енергийни източници и газови централи.

Тези и още актуални и интересни коментари относно бъдещето на ядрената енергетика на България в навечерието на референдума очаквайте в предаването Boom & Bust по телевизия и радио Bulgaria ON AIR в четвъртък (24 януари) от 21.00 часа. Гости в студиото ще бъдат енергийните експерти Йордан Янков и Георги Котев.