fallback

Валутният борд и кой е виновен за фалитите на България?

Реформите в българския преход са тема на предаването Boom & Bust. Бъдете с телевизия и радио Bulgaria ON AIR в неделя от 17.30.

18.01.2013 | 12:49

„Една от големите грешки по време на прехода е, че всяко ново правителство започва от нулата и прави промени,“ коментира в предаването Boom & Bust по телевизия и радио Bulgaria ON AIR финансистът, въвел валутния борд у нас доц. Красимир Ангарски. За пример той посочи българската данъчна администрация, концепцията за която се сменя два пъти през последните 20 години.

Още през 1992 доц. Ангарски внася предложение в Народното събрание за въвеждане на данъчна полиция, която и до наши дни не е създадена. По думите му, най-големият губещ от българския преход е населението, което обеднява два пъти при двата фалита на страната ни, а най-големи печеливши са се оказали кредитните милионери, спечелили от обезценяването на техните кредити.

„Фалитите на България са резултат от липса и от страх за реформи“, допълва още Красимир Ангарски, според когото ако Жан Виденов беше въвел валутния борд по-рано страната е можела да избегне фалита. - „Самото преминаване към валутен борд е успешно, защото е било съпроводено от много сериозна структурна реформа в икономиката, при която са закрити губещите предприятия и са приватизирани цели отрасли. Но сам по себе си паричният съвет не може да бъде решение на всички проблеми“, подчертава Ангарски.

Тези и още интересни коментари за българския преход, поуките на историята и бъдещето на икономиката очаквайте в предаването Boom & Bust по телевизия и радио Bulgaria ON AIR.

Гости в студиото ще бъдат проф. Христина Вучева - бивш министър на финансите и доц. Красен Станчев - председател на Управителния съвет на Института за пазарна икономика.

Предаването Boom & Bust се излъчва в  четвъртък от 21.00 часа и в неделя от 19.30 по телевизия и радио Bulgaria ON AIR.

fallback
Още от Предавания
fallback