fallback

Какво е мястото на социалната държава в съвременното общество?

Гледайте и слушайте в предаването Boom&Bust по телевизия и радио Bulgaria ON AIR в четвъртък, 10 януари от 21 часа.

09.01.2013 | 17:55

Най-голямата грешка на социалната държава е, че тя позволи появата на поколенията на т.нар. „генерационна“ безработица или хора, които живеят добре и като безработни. Това коментира за предаването Boom & Bust по телевизия Bulgaria ON AIR икономистът проф. Чавдар Николов. Според него, за да има добре действаща социална държава, обществото трябва да се развива в пакет без да има големи разлики и класово неравенство в него.

Преходът към гладко работещата социална държава вероятно ще бъде тежък и ще продължи до края на десетилетието, смята още проф. Николов. 

Освен минимизирането на генерационната безработица е необходимо още да не бъде компрометирано доброто държавно образование и изобщо достъпът до образование. По този начин ще бъде осигурена т.н.  вертикална мобилност и ще се избегне кастовото общество, допълва проф.  Николов. По думите му България в никакъв случай не може да бъде отнесена в категорията социална държава, нито пък политиката на правителството може да се нарече проевропейска.

Вижте целият коментар, както и други мнения по темата за социалната държава, както е нейното място в обществото, и какви са позитивите и негативите от съществуването в предаването на телевизия и радио Bulgaria ON AIR в Boom & Bust в на 10 януари (четвъртък) от 21.00.  

Гости в студиото ще бъдат икономистът Евгений Кънев и председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров.

fallback
Още от Предавания
fallback