Еврозоната нямало да оцелее в настоящата си форма

Голям проблем за общността е дефицитът на демокрация, коментира за предаването Boom&Bust известният британски икономист Кевин Дауд.

12.07.2012 | 15:27
Еврозоната нямало да оцелее в настоящата си форма
Еврозоната нямало да оцелее в настоящата си форма

Еврозоната няма да оцелее в сегашната си форма и вече сме свидетели на нещо като разпад. Това коментира за предаването Boom & Bust известният британски икономист Кевин Дауд. Според него самата идея за Европейския съюз е
необоснована и не работи добре.  Освен това, голям проблем за общността е, че има демократичен дефицит. Националните правителства в ЕС днес са управлявани от ЕС, без реално да имат възможност да се грижат за истинските интереси на собствените си граждани, смята Дауд. По думите му целият проблем на еврозоната се крие в прекомерния дълг, а изкупуването на стар с нов дълг не е решение.
Ликвидните инжекции, количествените улеснения и монетаризирането на правителствения дълг са действия, които не трябва да бъдат предприемани от правителствата, съветва британският икономист. Според него централните банки трябва да бъдат
изключително консервативни, а банкерите и мениджърите в банковия сектор трябва да поемат отговорността и да понасят негативите от поемането на големи рискове.

Цялото интервю гледайте в четвъртък от 21.00 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.