Перспективите и проблемите на бизнеса в България

В годините на преход предприемачите у нас са се научили да правят успешен бизнес, коментира пред Bulgaria ON AIR изпълнителният директор на “ЕЛАНА Холдинг” Камен Колчев.

10.05.2012 | 18:58
Перспективите и проблемите на бизнеса в България
Перспективите и проблемите на бизнеса в България

Ако България емитира еврооблигации тази година, това ще се случи при изключително добри лихвени нива. Те ще са значително по-ниски от тези, по които обслужваме сегашните си еврооблигации. Това коментира за предаването Boom & Bust по Bulgaria ON AIR главният изпълнителен директор на “ЕЛАНА Холдинг” Камен Колчев. Според него българският бизнес е успял да се промени коренно през последните 20 години и е достигнал до своята зрялост. България е достигнала до една развита пазарна икономика, но й предстои още работа, смята Колчев. Според него през годините на преход предприемачите у нас са се научили да правят успешен бизнес, да взимат поука от грешките си и да се справят с неуспехите.

Оставащите проблеми могат да бъдат разделени в две групи, коментира Колчев. Първата е свързана с общите, глобални икономически проблеми, които неминуемо се отразяват и на малката, но отворена българска икономика. Втората група са вътрешните за страната ни пречки пред бизнеса. Такива са мудно работещата администрация, зле работещата съдебна система и лошата инфраструктура.

Всички тези проблеми поставят множество рискове пред българските предприемачи, подчерта Камен Колчев. По думите му, за да бъдат преодолени тези пречки, трябва да се промени мисленето, а в администрацията да влязат млади, добре обучени хора, които имат желание да работят в полза на обществото.

Тези и още коментари относно проблемите и перспективите пред българския бизнес може да проследите в предаването Boom & Bust по телевизия и радио Bulgaria ON AIR в четвъртък (10 май) от 21:00 часа.