Александър Маджиров: САЩ и ЕС се намират в омагьосания кръг на централните банки

Наливането на пари в икономиката е по-скоро обезболяващо, отколкото отрова, заяви Георги Ганев в предаването Boom & Bust.

26.04.2012 | 17:09
Александър Маджиров: САЩ и ЕС се намират в омагьосания кръг на централните банки
Александър Маджиров: САЩ и ЕС се намират в омагьосания кръг на централните банки

Съединените щати и Европейският съюз се намират в омагьосан кръг, в центъра на който са централните банки. Това коментира за предаването Boom & Bust по телевизия Bulgaria ON AIR финансистът Александър Маджиров. В момента се намираме в ситуация, при която Федералният резерв с политиката, която води, стимулира ликвидността в системата, обяснява Маджиров. Съществува обаче един проблем - при задлъжнялостта на американската икономика и ниските лихви по облигациите на САЩ, в момента, в който се премине към по-висок икономически растеж, съпроводен с инфлация, централната банка ще бъде принудена да повишава лихвите, за да овладее тази инфлация. Стигне ли се до там това ще усложни обслужването на дълга. По този начин се получава един затворен кръг, подобен на този в Япония, който води до дълъг период от ниски лихви и анемичен растеж.

Икономистът Георги Ганев допълва, че количествените улеснения и въобще наливането на пари в икономиката в момента са по-скоро обезболяващо, отколкото отрова. Прекаленото използване на тези инструменти обаче може да се превърне в дрога, категоричен е Георги Ганев.

Трудно е да се определят необходимите мерки за излизането от порочния кръг, завладял големите икономики, смятат икономистите. Освен това съществува и един дългосрочен проблем, свързан с политиката на ниски лихви, смята Георги Ганев. Според него заливането на икономиката с ликвидност пречи на кризата да прояви оздравителния си ефект, т.е. да посочи кои са нежизнеспособните и те да бъдат ликвидирани, за да се изчисти икономиката.

Специалистите се обединяват около мнението, че централните банки, съвместно с правителствата, трябва да предприемат антициклични мерки за икономиката. В момента прилагането на такива мерки обаче е много трудно, заради натрупаните грешки на централните банки от миналото.

Тези и още интересни коментари относно ролята на централното банкиране в икономиката гледайте в предаването  Boom & Bust по телевизия Bulgaria ON AIR в четвъртък от 21:00ч.