Война между САЩ и Иран през 2012 няма да има, коментира журналистът Мохамед Халаф

Америка не е в състояние да води война в Иран след Ирак и Афганистан, заяви за предаването Boom & Bust Мохамед Халаф.

19.04.2012 | 15:52
Война между САЩ и Иран през 2012 няма да има, коментира журналистът Мохамед Халаф

САЩ и Европейския съюз се опитват да решат проблемите си с Иран на първо място чрез преговори и санкции и на второ- чрез свалянето на режима на Башар Асад. Ако режимът на Асад падне, това ще обезсили Иран, допълва журналистът. В подкрепа на неговите разсъждения идва и фактът, че американският президент Барак Обама вече почти четири години чрез диалог и санкции опитва да убеди Иран да осигури по-голяма прозрачност по атомната си програма. От друга страна, след „провала си в Ирак и Афганистан Съединените американски щати не са в състояние да водят такава война,“ коментира Халаф.

Сделка между Съединените щати и Иран, която ощетява Саудитска Арабия и заливните държави, също няма да бъде подписана. „Това е така, защото САЩ не могат да се откажат от съюзник като тези държави, тъй като там има много американски интереси, сред които икономически, инвестиционни, а също и военни бази и петрол,“ допълва Мохамед  Халаф. По неговите думи намесата на Запада в т.н. Арабска пролет от една страна е свързана с пазара на петрол. От друга страна, стабилността на арабския регион оказва голямо влияние върху световната икономика и политика. „Това е и причината ЕС и САЩ да се намесят в събитията около Арабската пролет и да осигурят средства и инвестиции за запазване на стабилността в региона,“ смята Мохамед  Халаф.

Разпределението на влияние и конфликтите в Близкия Изток е темата на предаването Boom & Bust в четвъртък-19 април с начален час 21.00 по телевизия и радио Bulgaria ON AIR.