fallback

„Южен поток“ ще осигури по милиард евро на България годишно, коментира Кольо Парамов

Русия вече е поела по пътя на модернизацията, заяви в предаването Boom&Bust на телевизия Bulgaria ON AIR председателят на Българо-руската търговско-промишлена палата Желю Добрев.

16.03.2012 | 11:33

Проектите „Белене“ и „Южен поток“ са стратегически необходими за България, коментира в предаването Boom & Bust  на телевизия Bulgaria ON AIR финансистът Кольо Парамов. Той подчерта, че реализацията на „Южен поток“ е изключително важна за нашата страна, защото ще гарантира по 1 милиард евро за всяка една от следващите три години. Тези пари са структурно необходими за българския бюджет, подчерта финансистът. Според него страната ни трябва да се стреми към енергийна диверсификация и е неизбежно България един ден да купи катарски газ с цел да постигне енергийна ефективност.

По повод съвременната икономическа ситуация в  Русия журналистът Чавдар Стефанов смята, че в Русия в момента функционира един държавен капитализъм, свързан най-вече с енергийните ресурсите-петрол и газ. Според него няма някаква определена икономическа програма, която Русия да следва. „Ако има такава, тя е свързана с цената на петрола, следователно Русия виси на една петролна енергийно-суровинна игла, която обаче е до време. Русия трябва да се развива и модернизира,“ коментира Стефанов.

Според председателя на Българо-руската търговско-промишлена палата Желю Добрев, Русия вече е поела по пътя на модернизацията. Тя е преосмислила своя път на развитие и е започнала да прави първите стъпки за въвеждането на иновации във всички сфери на производство. Доказателство за това е създаването на научния сектор в Сколково (т.н. Силиконова долина). Освен това Русия вече произвежда все повече изделия със сертификат за износ за Европейския съюз, допълва Добрев.

Тези и още коментари за бъдещето на руската икономика гледайте в съботното издание на предаването Boom & Bust  от 20.30 часа по телевизия и радио Bulgaria ON AIR.

fallback
Още от Предавания
fallback