Време е парите от Сребърния фонд да се управляват активно, смятат икономисти

Инвестирането държавни ценни книжа няма да доведе до риск за Сребърния фонд, коментира изпълнителният директор на „Бул Тренд Брокеридж” Владимир Малчев.

10.03.2012 | 14:20
Време е парите от Сребърния фонд да се управляват активно, смятат икономисти
Време е парите от Сребърния фонд да се управляват активно, смятат икономисти

Разумно е Сребърният фонд като дългосрочен ресурс да бъде инвестиран не в краткосрочни и бързоликвидни активи, а в добре структуриран инвестиционен портфейл с подходящи нива на риск и добра доходност. Това каза в студиото на предаването Boom & Bust изпълнителният директор на „Бул Тренд Брокеридж” Владимир Малчев. По думите му инвестирането на фонда във вътрешни активи и по-конкретно в държавни ценни книжа не би довело до сериозен проблем и риск за Сребърния фонд. В редица европейски страни подобни фондове инвестират до 70% в ДЦК, като в Белгия този процент е 100%.
В подкрепа на консервативното управление на Сребърния фонд се обяви икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев. Според него парите от фонда би трябвало да се инвестират разумно, но извън страната, за да не бъдат обвързани с вътрешния бизнес цикъл. По този начин ще се избегне сценарият, при който евентуални проблеми във фиска биха довели до проблеми и в Сребърния фонд. Засега „няма драма в това, че парите стоят в БНБ“, допълни Петър Ганев.
И двамата събеседници се обединиха около мнението, че е крайно време активното управлението на тези средства да започне.
Още за бъдещето на Сребърния фонд, начините за инвестиране и рисковете пред неговата стабилност гледайте и слушайте по телевизия и радио Bulgaria ON AIR в предаването Boom & Bust на 10.03.12 (събота) от 20.30 часа.