Крият ли опасности дериватите?

В Boom & Bust гостуват бившият министър на икономиката Николай Василев и преподавателят по макроиконимика и финанси Иван Петков.

03.03.2012 | 17:56
Крият ли опасности дериватите?
Крият ли опасности дериватите?

Няма проблем с финансовите деривати, проблемът е в грешките на поредица правителства в целия свят през последните години, както и в грешките, натрупани в частния сектор. Това каза за предаването Boom & Bust по телевизия Bulgaria ON AIR бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев.

Според него грешните решения, а не новите финансови инструменти стоят в основата на надуването на ипотечния балон и последвалата световна криза. Мнението на Николай Василев споделя и финансистът Александър Терзийски, който допълва, че дериватите са добър инструмент, защото позволяват хеджиране на риска, но с тях не трябва да се спекулира прекалено.

Според преподавателя по макроикономика и финанси Иван Петков, обаче дериватите са много опасни и трябва да се спрат. Те генерират определен доход, който замества реалната икономика и по никакъв начин не й помагат. Хората престават да се занимават с производствени дейности, които носят 5% доходност, и биват провлечени от финансови инструменти, които обещават 50% доходност. Дериватите дадоха възможност на банките да пренебрегват риск-мениджмънта и да раздават рискови кредити, смята Иван Петков.

Тези и още много интересни коментари относно ролята на дериватите във финансовия свят и приноса им към кризата от последните години очаквайте в предаването Boom & Bust по телевизия и радио Bulgaria ON AIR  в събота от 20:30ч. с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров.

Част 1:

Част 2:

Част 3: