Американците са виновни за декапитализацията на европейските банки

Гледайте повече по темата в предаването Boom&Bust събота от 20.30 часа.

03.02.2012 | 18:19
Американците са виновни за декапитализацията на европейските банки
Американците са виновни за декапитализацията на европейските банки

 „Американците са виновни за декапитализацията на европейските банки“, заяви в предаването Boom&Bust по телевизия Bulgaria ON AIR финансовият журналист Петър Илиев. Той е категоричен, че съществува огромна търговска и конкурентна война между Съединените американски щати и Европа.

„Няма какво да се лъжем. На американците не им е изгоден икономически силен Европейски съюз, каквото и да говорят, колкото и да се прегръщат с английската кралица. Положението е следното: чрез Базелския комитет и международните стандарти те инспирират едни регулации. Когато правилата станат факт, американците си правят стрес-тестовете и казват „О, нашите банки не са ОК с тези регулации“, и отказват да ги приемат. САЩ не са въвели нито Базел I, нито Базел II, няма да въведат и Базел III“, допълва журналистът от вестник „Банкеръ“.

Една от основните причини за финансовия крах от 2008 е политиката на американското правителство, което допусна да се стигне до отпускането на евтини ипотечни кредити, без спазването на правилата на разумното банкиране. Около това мнение се обединиха Петър Илиев и председателят на Сметната палата професор Валери Димитров

„Политиката на протежиране на определени избиратели посредством подпомаганите от държавата ипотечни корпорации Freddie Mac и Fannie Mae, е била в интерес на политици, които просто са си купували избиратели по този начин. Това се случва чрез осигуряването на евтини кредити на определени групи от населението, които са сериозен електорален потенциал. Именно тези ипотечни гиганти, които раздаваха заеми наляво и надясно без спазване на никакви правила на разумното банкиране накараха американските банки да тръгнат по пътя на лошата конкуренция,“ заяви в предаването Boom&Bust Валери Димитров. 

„След това се изсипват едни огромни ресурси под формата на рефинансиране, след което се отпускат тези кредити, които веднага се трансформират в облигации, за да не носи кредитната институция риска, а да бъде той разпределен между пазара. И тъй като заемите се дават от кредитни институции с възможно най-висок рейтинг, този рейтинг автоматично се прехвърля към ценните книжа, към дериватите и в един момент всичко това рухва. Най-интересното от всичко е, че всички агенции за застраховане на депозитите, включително и американските, знаеха кога ще рухне системата. Знаеха го, защото са го споделяли на форуми, на които са присъствали и тогавашните председатели на нашата агенция“, споделя още журналистът Петър Илиев.

Гледайте цялото предаване тази събота от 20.30 часа в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR.