Митовете около дълговата криза в Европа

Само до края на 2011 Италия ще трябва да плати около 40 млрд. евро по лихви и главници.

28.11.2011 | 14:17
Митовете около дълговата криза в Европа
Митовете около дълговата криза в Европа

Италия има най-големия публичен дълг в цяла Европа или 1.9 трилиона евро, което се равнява на близо 120% от БВП на страната. При Гърция процентът отново е над 140, докато Испания стои по-стабилно с малко над 60 на сто.
Огромните проблеми идват при бъдещите изплащания на тези дългове. Само до края на настоящата годината Италия е опряна до стената с плащания на лихви и главници за малко под 40 млрд. евро. Тежките времена обаче идват догодина. Тогава Италия трябва да изплати цели 367 млрд. евро. Не е невъзможно Италия да се рефинансира на над 7% доходност, но при слаб растеж, а дори рецесия и бюджет на дефицит подобна схема води до сигурен „летален” край.
При испанците ситуацията също не е розова – Напротив! За 2012 година плащанията на главници и лихви възлизат на близо 155 млрд. долара.
Още по-силна тежест върху финансовата стабилност на разглежданите държави е тенденцията при бюджетното балансиране. Дефицитите и на трите страни са сериозно „на червено“ спрямо максималните допустими 3%, което води до логичния извод, че дълговете няма да се намалят, а напротив ще се увеличат.