fallback

Най-впечатляващите търгове

21.12.2011 | 12:02

54 500 долара за германски сребърни карти за игра -При акукцион за сребро организиран от Кристис пълен комплект германски сребърни карти за игра бяха продадени за 54 500 долара – повече от двойно над първоначалната им оценка. Картите са от времето на Ренесанса, когато подобни са правени само за колекциите на благородниците и дори са били излагани като произведения на изкуството.

2.3 милиона долара за бронзова статуя на Марино Марини - В края на Втората световна война италианският художник Марино Марини заживял в Швейцария, където предпочитал да пресъздава теми с коне и ездачи. Там през 1946  той създал бронзовата статуя Кавалер , като направил още 8 нейни вариации. Една от тях е продадена на аукцион на Сотбис  в Лондон за повече от 2 милиона долара. Принадлежала е на швейцарско семейство, което е било близко с художника. Много от останалите Конници са също част от частни колекции, като са закупени директно от Марини.

338 500 долара за фототапет с националните резервати на САЩ - През 1941 г. министърът на вътрешните работи  на САЩ Харолд Айкс наел Ансел Адамс със задачата за 8 месеца да фотографира всичките национални резервати и паркове на САЩ под юрисдикцията на министерството. Идеята на Айкс била да направи фототапети от снимките, които да налепи по стените на ведомството с надеждата те да действат позитивно на служителите там. Най-известна станала снимката от националния тарк Тетън в Уайоминг. Кристис  наскоро продаде един такъв фототапет за 338 500 долара. Той е правен в началото на 60-те години на миналия век и е един от деветте, извадени от тази снимка.

fallback
Още от Предавания
fallback