fallback

Най-лошите държави за правене на бизнес

18.11.2011 | 10:17

387.8 млрд. долара е БВП на Венецуела за 2010г. - Докато САЩ и Европа се измъчват от намаляващ икономически ръст, все повече компании се обръщат към развиващите се пазари. И докато развиващите се държави имат своите привлекателни страни, то в много от тях има и доста трудности, свързани с правенето на бизнес.Една от тях е Венецуела. Въпреки че държавата е богата на петрол и газ, много венецуелци живеят в бедност. Президентът Уго Чавез е национализирал почти цялата икономика, особено енергийния сектор. Годишната инфлация за 12-те месеца до септември е 26.5%, което показва, че нещата във Венецуела може би излизат извън контрол. За да изтеглиш пари от банковата сметка е нужен не само подпис, но и пръстови отпечатъци, понякога и снимка. Банкоматите имат строг дневен лимит. Почти всички покупки, дори и в магазина за хранителни стоки, се правят с лична карта.

1.73 трлн. долара БВП в Индия - Индия е четвъртата най-голяма икономика в света, но да се започне бизнес тук не е лесно. Известна е с корупцията. В последно време се засилват протестите на граждани по този повод. БВП на ктраната за миналата година възлиза на 1.73 трилиона долара.

1.5 трлн. долара БВП в Русия - В Русия е най-трудно да си пуснеш ток - това отнема 9 месеца, което е почти двойно на средното в Източна Европа и Централна Азия. Руските сметки за електричество са едни от най-ниските в Европа и според експерти, цената трябва да се повиши, за да се инвестира в сектора.

fallback
Още от Предавания
fallback