Област Кърджали

27.10.2011 | 15:24
Област Кърджали

Територия и брой общини в областта

Област Кърджали се намира в Южен централен район и заема площ от 3,209.1 кв.км., или 2.9% от територията на България. В състава на областта влизат седем общини – Кърджали, Ардино, Джебел, Кирково, Крумовград, Момчилград и Черноочене. Общият брой на населените места е 471.

Земеделските земи в областта заемат площ от 1.368 милиона декара, а горският фонд възлиза на 1.499 милиона декара.

Географски дадености и природни ресурси

Област Кърджали е разположена в Източните Родопи на границата с Гърция (в рамките на областта границата е 90 км). Местоположението на областта обуславя разнообразния й релеф, който варира от планински и полупланински до хълмист и котловинен по средното поречие на река Арда. Средната надморска височина в областта е 329 метра. През област Кърджали преминава Общоевропейският транспортен коридор IX (Русе – проход Маказа на територията на България).

На територията на областта има находища на оловно-цинкови руди в общините Момчилград и Ардино, на златна руда край Крумовград и на хромова руда в района на село Добромирци, община Кирково. В област Кърджали се намират значителни по размери находища на нерудни полезни изкопаеми – единствените в страната находища на бентонит край Кърджали и на перлит в община Джебел. Добиват се строителни и облицовъчни материали – трас в община Кърджали, мрамор в районите на Ардино и Джебел и варовик в общините Кърджали и Джебел.

Областта е богата и на водни ресурси, като на нейната територия са изградени три от най-големите язовири в страната – Кърджали, Студен кладенец и Ивайловград.

Население

Населението на област Кърджали е 152,808 души, или 2.07% от населението на България, по данни на НСИ от преброяването през 2011. В сравнение с 2005 се отчита намаление на броя на жителите с около 4%. В градовете живеят 42% от населението, а в селата – 58%. Гъстотата на населението е 48.4 души на квадратен километър, което е по-малко в сравнение с общата гъстота за страната – 68.3. Отчита се намаление на гъстотата в областта спрямо 2005 г. -  49.4 души на квадратен километър.

В област Кърджали 30.2% са се самоопределили за българи, а към турската етническа група принадлежат 66.2%. Ромите са 1.0% от населението.

Икономически показатели

Географското положение на област Кърджали е благоприятно, като предоставя значителен потенциал за трансгранично сътрудничество с Гърция. Наличието на международен транспортен коридор, както  и близостта до летище Пловдив и Егейско море, обуславят добрата транспортна обезпеченост на областта. Разнообразните природни и културни забележителности в област Кърджали са предпоставка за развитието на туризма. Налице са и добри възможности за производство на екологично чисти продукти.

Безработица, заетост

Равнището на безработица в област Кърджали по данни на Агенцията по заетостта е над средното за страната, което е продължителна тенденция. През месец юли е отчетена стойност от 13.38% при средна за страната 9.47 %.

Съотношението между броя на безработните и свободните работни места е равно на средното за страната - 16:1.

Работната заплата на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Кърджали е най-ниската в Южен централен район и една от най-ниските в страната през първите шест месеца на 2011 г., като през юни възлиза на 489 лв. при 551 средно за района и 629 лв средно за страната.

Областната стратегия за развитие на социалните услуги в област Кърджали от месец октомври 2010 очертава следните основни демографски тенденции:

- продължаващо застаряване на населението;

- ниска раждаемост и отрицателен естествен прираст;

- ниска гъстота на населението;

- намаление на относителния дял на лицата в трудоспособна възраст;

- висок дял на хората с увреждания;

- задълбочаване на диспропорциите в териториалното разпределение на населението и процесите на обезлюдяването на областта и на определени райони и села в нея;

- висока безработица и в същото време - недостиг на квалифицирана работна сила;

- според профила на безработните преобладава делът на нискоквалифицираните и нискообразованите.

Най-силно застъпени икономически сектори в областта

Добре развити или с потенциал за развитие в област Кърджали са: 

- цветна металургия;

- хранително – вкусова промишленост;

- текстилна и шивашка промишленост;

- производство на строителни материали и строителство;

- селско стопанство – екологично и традиционно, тютюнопроизводство

- дърводобив;

- търговия и услуги.

Растениевъдството в областта е доминирано от ориенталския тютюн и има почти монокултурен характер. Други по-широко застъпени култури в областта са зърнено-хлебните и зърнено-фуражните култури (главно пшеница), както и зеленчуците (най-вече картофи и фасул). Трайните насаждения като лозя, овощни дървета и маслодайни култури са с незначителен дял, но с потенциал за разширяване.

Непрекъснат спад през последните години отбелязва животноводството и най-вече свиневъдството, докато пчеларството се развива с бързи темпове.

По-големите компании в областта

По-големите фирми са на територията на общините Кърджали, Момчилград и Ивайловград, а в останалите общини от областта преобладават микро и малките фирми.

Цветна металургия: ОЦК АД, гр. Кърджали, Горубсо Кърджали АД, гр. Кърджали;

Металообработване: Джебел-96 ООД, гр. Джебел, Пневматика-Серта АД, гр. Кърджали;

Търговия на дребно с фармацевтични стоки: М-Л Фарма ООД, гр. Кърджали;

Търговия на дребно с шевни машини: Ветекс ООД, гр. Кърджали;

Търговия на едро с химически продукти: Юзгюн ООД, с. Мост;

Строителство: Детай 2003 ЕООД, гр. Ардино;

Ремонт на автомобили: Капитан Петко войвода АД, гр. Кърджали;

Шивашка и текстилна промишленост: Хастекс ООД, гр. Кърджали, ВИП-77 ЕООД, гр. Ардино, Алтекс ЕООД, гр. Момчилград, Артекс-България ЕООД, гр. Момчилград, Текстил Груп ЕООД, гр. Кърджали, Сьонмез Интернешънъл ООД, гр. Кърджали, Шахинлер България ООД, гр. Кърджали;

Добив и обработка на строителни материали: Зора Ивайловград ЕООД, гр. Ивайловград;

Производство на пластмасови изделия: Формопласт АД, гр. Кърджали.

Големи чуждестранни инвестиции (по данни от БАИ)

Чуждестранните инвестиции в област Кърджали са концентрирани предимно в производството на текстил и облекло - Сьонмез Интернешънъл ООД, гр. Кърджали, и др.

По-големи инфраструктурни обекти

Републиканските пътища на територията на област Кърджали са с обща дължина 621 км. През нея не преминават автомагистрали. С най-голямо значение е отсечката от международен коридор IX, което ще нарастне с откриването на пътя през прохода Маказа.

Железопътната инфраструктура в областта е с обща дължина 65 км и е част от линията с национално значение Русе – Стара загора – Подкова.

Учебни заведения

В област Кърджали има 162 училища, сред които езикова гимназия в Кърджали. Целодневните детски градини в областта са 66.

В областния град се намират филиал на Пловдивския университет, Колеж по минно дело – Кърджали към Минно-геоложки университет София и Сдружение Академия БГ към Земеделски колеж Пловдив.