fallback

Област Благоевград

27.10.2011 | 14:34

Територия и брой общини в областта

Област Благоевград е разположена в Югозападна България с обща площ 6,449 кв. км., което представлява 5.8% от общата площ на страната. Административно, областта е разделена на 14 общини, 96 кметства и 280 населени места.

Географски дадености и природни ресурси

Благоевградска област обхваща долините на реките Струма и Места, Пирин планина и дялове от планините Рила, Родопи, Славянка, Беласица, Огражден, Малешевска и Влахина. Релефът на областта е изключително разнообразен - от високопланински до котловинен. Областта включва изцяло или отчасти най-високите планини в България – Рила, Пирин и Родопи. По долините на реките Струма и Места са формирани редица котловини – Благоевградска, Симитлийско-Орановска, Санданско-Петричка, Разложка и Гоцеделчевска.

Водното богатство на Благоевградска област се формира от двете главни речни артерии Струма и Места и техните многобройни притоци от карстови извори в Пирин и Славянка и над 160 циркусни езера в Пирин и Рила. В областта има над 230 топли и студени минерални извора, като общият им  дебит представлява 40% от дебита на минералните извори в страната.

Откритите полезни изкопаеми на територията на областта включват гранит, мрамор, гнайси,  слюдени шисти, седиментни скали, антимонови, молибденови и железни руди, въглища, кизелгур, флуорит и азбест.

Горският фонд в областта заема 346,739 хектара или 58% от територията й. Големият дял на горите е предопределен от преобладаващият планински характер на релефа. Горският фонд се формира от иглолистни, предимно от бял и черен бор и широколистни гори, предимно бук, дъб, топола, кестен. Горският фонд се простира на територията на 10 планини – Рила, Пирин, Родопи, Влахина, Малешевска, Осоговска, Беласица, Стъргаш, Славянка и Кожух. Сред тях са обособени два национални парка – “Пирин” и “Рила”, един природен парк – “Беласица”  както и десет  природни резервата. Областта включва и 69 природни забележителности и четири защитени местности.

Поземленият ресурс в областта е ограничен. Обработваемата земя заема едва 13.2% от общата й площ, което е само 2.0% от обработваемата земя в България. Благоприятните климатични условия са предпоставка за отглеждане на топлолюбиви култури като ориенталски тютюни, ранни зеленчуци, праскови, лозя, фъстъци, сусам и др. В областта са застъпени и традиционни овощни видове, зърнени култури и картофи в планинските и полупланински райони.

Население

По данни на НСИ от преброяването през 2011, в област Благоевград живеят 323,552 души, което е 4.39 % от населението на България, като се отчита намаление на броя на жителите с 1.3 % спрямо данните от 2009 г. Около 59 % от жителите на областта живеят в градовете, а 41 % - в селата. Гъстота на населението през 2009 г. е 50.9 човека на квадратен километър, което е по-малко в сравнение с отчетената гъстота на населението в областта през 2005 г. – 51.7.

В област Благоевград 88.6% са се самоопределили като българи, 6.0% са от турски произход, а 3.4% принадлежат към ромската етническа група

Икономически показатели

Област Благоевград има благоприятното географско разположение – близост до столицата, добри транспорти връзки, наличие на международни транспортни коридори. Областта се отличава с природните си дадености и културни забележителности, които благоприятстват развитието на туризма. За разлика от другите райони в страната, климатът в Благоевградска област създава условия за развитие и отглеждане на голям брой топлолюбиви средиземноморски растителни видове и култури. Големият брой минерални извори в областта създават предпоставка за изграждане на лечебно-оздравителни комплекси и плувни бази и за развитие на туризма като цяло.

С важно стопанско значение са добивът на кафяви и лигнитни въглища и инертни материали. Богатите и разновидни горски масиви осигуряват дървесината за дървопреработващата и целулозно – хартиената промишленост.

Равнището на безработица в област Благоевград по данни от преброяването на НСИ през 2011 г. е над средното за страната. Към февруари 2011 е отчетена стойност от 16.4% при средна за страната 14.9 %.

Съотношението между броя на безработните и свободните работни места  в областта е на нивата на средните за страната. В област Благоевград през месец юли за едно работно място са се борили 16 души, според данни на Агенция по заетостта.

Работната заплата на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Благоевград е сред най-ниските в Югозападен район през първите шест месеца на 2011 г., като през юни възлиза на 532 лв. при 852 средно за района и 629 лв средно за страната.

Най-силно застъпени икономически сектори в областта

Добре развити или с потенциал за развитие в област Благоевград са: 

- хранително – вкусова промишленост;

- преработка на тютюн и производство на тютюневи изделия

- текстилна и шивашка промишленост

- дърводобив, дървообработване и мебелна промишленост

- туризъм

По-големите компании в областта 

Хранително-вкусова промишленост: Карлсберг България” АД - пивоварна "Пиринско пиво”, Карол Фернандес Миит ООД, Дифил ЕООД, Винпром Горна Джумая - Благоевград ООД

Преработка на тютюн: Благоевград-БТ АД – Благоевград, Лийв Табако А. Михайлидис АД - Сандански

Текстилна промишленост: Пирин-текс ЕООД -  Гоце Делчев, Илакати-Текстил ООД – Петрич, Хариеса ЕООД – Сандански, Белла-Стил АД – Петрич, Тексан Медикал ЕООД – Сандански, Струматекс АД - Благоевград

Туризъм и търговия: Юлен АД – Банско, Ванчо Госпойчката - Петър Мировалиев ЕТ - Петрич

Електроника: Завод за телефонна апаратура АД - Банско

Дървообработване и производство на мебели: Беко Експорт Импорт ООД – Благоевград, Явор АД – Петрич, Пиринска мура АД – Банско, Техноууд ЕАД – Разлог, Бонана ООД – Петрич, Леско ООД - Бело поле, Белар Антик ООД – Разлог, Опус - 44 ООД – Марикостиново, Фурнир - Пласт ООД – Симитли

Големи чуждестранни инвестиции (по данни от БАИ)

Най-големите чуждестранни инвестиции в област Благоевград са заводът на датската  Carlsberg Пиринско пиво и текстилното предпиятие Пиринтекс на немската компания Rollman & Partner, което е сред най-големите работодатели в региона.

По-големи инфраструктурни обекти

Републиканските пътища на територията на област Благоевград са с обща дължина 666 км, което представлява 20.4% от общата пътна мрежа в Югозападна България към края на 2009, според данни на НСИ.  

През територията на областта минават главен път Е-79, международната ж. п. линия София – Кулата – Атина и част от теснолинейната ж. п. линия Септември – Добринище. В областта са разположени четири гранични контролно-пропускателни пункта: Станке Лисичково и Златарево – на границата с Р. Македия, Кулата и Илинден – на границата с Гърция. През областта минава и един от десетте международни транспортни коридора МТК№4.

Учебни заведения

В област Благоевград има 142 училища, сред които е Колежът по икономика и мениджмънт. Целодневните детски градини в областта са 75.

В областния град се намират и Американският университет в България, Колеж по туризъм и Югозападен университет "Неофит Рилски".

fallback
Още от Предавания
fallback