fallback

Ректори искат образованието да получи 10% от европарите до 2020

Финансирането на учебните заведения трябва да бъде извън Системата за електронни бюджетни разплащания, коментира пред Bulgaria ON AIR проф. Ваньо Митев.

09.05.2013 | 16:05

Съветът на ректорите в България настоява за промяна в модела на финансиране на учебните заведения.  В момента България получава най-малко пари за образование в сравнение с останалите европейски държави, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR проф. Ваньо Митев, председател на Съвета на ректорите. По думите му сумата, която следва да бъде разпределена от европейските средства за следващите седем години, е 10% или 1.5 милиарда лева. Тази сума ще бъде поискана от следващото правителство, а решението е било взето преди месец в Русе по време на конференция на Съвета на ректорите, представители на БАН, Министерство на образованието и неправителствени организации.

Другото нещо, което трябва да бъде променено по отношение на финансирането според професор Митев, е университетите да излязат от Системата за електронни бюджетни разплащания.

Софийските университети са свързани с такава система, която автоматично изпраща всички пари, които влизат в тях, в Министерството на финансите. „Писахме на финансовия министър и оттам ни отговориха, че и останалите висши учебни заведения ще започнат да използват системата. Така обаче университетите са донори. Ако всеки университет може да влага парите, които получава в търговските банки под формата на депозити, тогава те могат да печелят от парите от лихви,“ коментира Митев. Той уточни, че през последните години бюджетът на висшите учебни заведения е бил съкратен с около 30-40 процента.   „Това трябва да се промени, защото съвременно образование не се прави в мизерни условия,“ коментира социологът проф. Михаил Мирчев, които е и преподавател в УНСС. Той допълни още, че в момента по отношение на университетските кадри тече особен преход на смяна на поколенията, подобно на този в политиката. - „Поколението на прехода е изчерпано, но то още държи властта и затруднява развитието и изявата на средното и младото поколение в университетите. Те са под похлупак и този процес ще тече в следващите пет години,“ коментира още проф. Мирчев. Смяната на поколенията ще доведе до промени в съдържателна и комуникационна гледна. Другото нещо, което трябва да се направи е преминаване на правенето на наука към университетите, допълни експертът.

Според проф. Митев е необходим и нов закон за висшето образование. „Едно от положителните неща, които бяха направени в последно време, е въвеждането на рейтинговата система, която осигури допълнителни 5 млн. лв. за университетите тази година,“ допълни председателят на Съвета на ректорите. Според него, ако висшите учебни заведения имат възможност за целогодишен прием на студенти ще успее да привлече повече чуждестранни студенти и оттам повече приходи.

fallback
Още от Предавания
fallback