Гергана Паси: България може да връща пари по европейски програми

За да бъде избегнат лошия сценарий, следва да се направят спешни реформи, коментира за Bulgaria ON AIR бившият министър по европейските въпроси.

09.05.2013 | 15:06
Гергана Паси: България може да връща пари по европейски програми

Необходими са реформи по усвояването на средства от оперативните програми на Европейския съюз. В противен случай към 2020 може да се наложи България да връща пари, заяви в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR бившият министър по европейските въпроси Гергана Паси. Тя подчерта, че от приоритетите, които се заложат сега, ще зависи как ще изглежда страната ни след седем години. По думите й водещите цели трябва да са тези, които ще осигурят качествен растеж, а именно технологии, образование и развитие на администрацията.

По повод Деня на Европа 9 май Гергана Паси отбеляза, че членството на страната ни в Европейския съюз, е поставило България в „коловоза на демократично развиващите се държави“, а икономиката ни е станала по-конкурентна. 

"В същото време обаче остава усещането за липса на посока. Сега, през 2013 можем да водим разговора-"А сега накъде?", защото Европа изглежда по-дистанцирана от гражданите си в условия на криза," коментира Паси. Според нея тенденцията се дължи на факта, че когато се седне на маста за преговори се вижда как всяка от страните-членки калкулира собствените си интереси. - "Но ние не си даваме сметка, че всеки кризисен период е повод за скок напред и аз не се присъединявам към евроскептиците, които са на мнение, че в Европа текат сили на децентрализация. Мисля, че все повече вътре в Европа се налага усещането, че федеративното управление е ключово," коментира Паси.