Лекарствата без рецепта няма да поскъпват още година

Може да има рязко повишение след изтичане на срока, предупреждават от Асоциацията на българските производители на лекарства.

01.04.2013 | 12:50
Лекарствата без рецепта няма да поскъпват още година
Лекарствата без рецепта няма да поскъпват още година

Максималните цени на лекарствата без рецепта няма да се увеличават в продължение на една година. Такива медикаменти се използват за главоболие, за болки в гърлото, при възпаление и температура. Това е записано в нова наредба, публикувана на интернет страницата на здравното министерство.

Собствениците на аптеки обаче са против нововъведението. Възможно е след изтичане на този период аптеките да увеличат цените повече, като компенсация за изминалия период, каза Николай Костов, председател на Асоциацията на българските собственици на аптеки в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Според него в момента на пазара има около 1500 лекарства без рецепта, а причините за увеличението на различните медикаменти са различни.

Наредбата предвижда около 500 лекарства, които се продават с рецепта, но не се заплащат от здравната каса, да имат нови цени. Сред тях са медикаменти за остеопороза, за профилактика на рахит, менингококова ваксина. Стойността им досега се определяше от производителите на лекарства и беше най-високата за страната.

Новите цени ще зависят от стойността им в 12 държави от ЕС, като най-ниската ще важи за България. Сред тях са Гърция, Румъния, Испания. Ако някой медикамент не се предлага в страните, избрани за сравнение, са предвидени други пет държави.

Лекарствената политика в страната не е правилна, защото в Европа около 80% от цената на медикаментите се плаща от здравните фондове, а българите заплащат над 50% от общата сума, смята Костов. Много често това е причината пациентите да се отказват от лечение.