Българските пазари на ток и газ са далеч от европейското ниво, според експерт

С развитието на пазара ще се появят по-гъвкави продукти, които да отговарят на нуждите на индустрията, коментира Константин Стаменов от Федерацията на индустриалните енергийни консуматори.

05.02.2013 | 10:33
Българските пазари на ток и газ са далеч от европейското ниво, според експерт

АЕЦ „Козлодуй“ спря търговете на свободния пазар за електроенергия, а от март ще продължи търговията по нови правила. Спирането на търговията е показателно за това, че пазарът не е достатъчно развит и няма достатъчно продукти. Потърпевши от този факт са потребителите и производителите на енергия, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR  Константин Стаменов, председател на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК). Той допълни, че сключените в момента договори са от миналата година и са на цени доста под себестойността на електроенергията в момента. Част от направените оферти са били за цена от 45 лева за мегават час. Подобна цена е много близка до себестойността или дори е на загуба за АЕЦ "Козлодуй“, коментира Стаменов. В резултат от атомната електроцентрала са предпочели да спрат продажбата. От друга страна, електроцентрала има енергия, която не може да продаде и отново отчита загуби.

С развитието на пазара ще се появят по-гъвкави продукти, които да отговарят на нуждите на индустрията, коментира Стаменов. Той допълни, че в момента на свободния пазар се работи с едногодишни договори при една и съща цена за цялото денонощие. Като стъпка в посока на развитие на пазара е въвеждането на т.нар. „балансиращи групи“. Чрез тях предприятия от един сектор имат възможност взаимно да компенсират недостига или излишъка си на електроенергия.

Очакванията за 2013 са фирми с потребление на средно напрежение електроенергия да излязат на пазара.

„В Закона за енергетика са готови текстовете, остана да се структурира по-добре в подзаконовата нормативна уредба за т.нар. резервен доставчик,“ обясни Стаменов. В резултат доста повече мегавати ще се закупуват по свободно договорени цени.

Надеждите на газовия пазар са свързани с довършване на интерконекторните връзки със съседните държави и да бъдат разработени нови находища.

Цялото интервю вижте от видео файла.