fallback

Домакинствата местят спестяванията си от депозити към спестовни сметки, коментират експерти

Банковата статистика сочи, че спестяванията в депозити в България са в пъти повече, в сравнение с тези в Централна и Източна Европа.

31.01.2013 | 15:26

Банките станаха по-консервативни при оценяване на новите клиенти, коментира в Сутрешния блок на телевизия и радио Bulgaria ON AIR Екатерина Панайотова, директор "Маркетинг и клиентски сегменти" в УниКредит Булбанк. Тя подчерта,че развитието на малкия бизнес ще доведе до повишение на цялата икономика. По нейните думи добър вариант за фирмено финансиране са кредитите, които са по програма Джерами. Схемата  не е панацея за бизнеса, защото има редица условия, но които компаниите трябва да отговарят, както и ограничения какъв вид бизнес да бъде финансиран. Тя обясни още, че междуфирмената задлъжнялост все още много затруднява погасяването на задълженията. Добрата новина е, че в тази ситуация банките са много отворени към преструктуриране на кредитите. Съветът на експерта е, че всяка фирма, която усети проблем, трябва да се обърне към банката, за да се преструктурират кредитите и да се избегнат проблемите.

Тенденцията при домакинствата е, че те вече са по-реалистични при търсенето на кредити. Друга интересна тенденция е, че хората прехвърлят спестяванията си от депозитите към спестовните сметки. Спестяванията в депозити в България са в пъти повече, в сравнение с тези в Централна и Източна Европа. В този регион хората са по-отворени да инвестират парите си в различни финансови инструменти.

fallback
Още от Предавания
fallback