Въпросът на допитването – неточен според чужди наблюдатели

От Democracy International ще изготвят подробен доклад за проведения ядрен референдум.

28.01.2013 | 15:26
Въпросът на допитването – неточен според чужди наблюдатели

Прекалено общ и неточен беше въпросът на проведения в неделя референдум, а гласоподавателите не бяха на ясно за какво гласуват, коментираха в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR наблюдатели от единствената чужда организация, присъствала на изборния ден -  Democracy International. Предстои да изготвят цялостен доклад, в които да опишат впечатленията и препоръките.

Ако държавата реши да прави занапред подобни допитвания, трябва да се намали прагът за валидност, препоръча д-р Магдалена Форовиц, която цитира утвърдени практики в Швейцария. Според действащия закон за референдумите, за да бъде валиден, трябва да гласуват над 4.3 млн. души и повече от половината да са отговорили с "да".

Подобна теза споделя и математикът Михаил Константинов, според когото няма как да излязат над 4 млн. души, колкото са гласували на последните парламентарни избори през 2009. Лидерът на социалистите Сергей Станишев също смята, че законът за референдумите трябва да се промени. От столетницата още след приключване на изборния ден заявиха, че ще внесат конкретни предложения в парламента.