fallback

Иван Нейков: Работодателите не използват разумно времето на служителите си

Другата пропусната възможност в развитието на пазара на труда е квалификацията и преквалификацията, според бившия социален министър.

24.01.2013 | 10:43

Способностите на българските работодатели да управляват служителите си не са особено добри, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Иван Нейков, директор на Балканския институт по труда и социалната политика. Причината е в липсата на гъвкавост, тъй като и нас за целта се използват два-три законодателни режима.

Едно от успешните решения по време на криза е временната заетост. В България обаче едва 4% от хората са временно заети, коментира Нейков.

Другата пропусната възможност в развитието на пазара на труда е квалификацията и преквалификацията. Проблем е, също така, че няма работеща система за обучение на работното място, подчерта бившият социален министър.

Експертът коментира още, че  по-рисковата група на пазара на труда са младите, а не възрастните хора. Той обясни още, че в момента ЕС готви директива за насърчаване на младежката заетост. Документът предвижда всеки дипломант да започне работа до четири месеца след завършване на образованието си, като затова получи подкрепа от страна на държавата.

fallback
Още от Предавания
fallback