fallback

Доц. Леандър Литов: През март ще имаме яснота за значението на Хикс бозона

Напредъкът на изследванията в ЦЕРН.

16.01.2013 | 12:37

Революционен научен обрат или историческо потвърждение на фундаментална теория за физиката - анализът на екипа от CERN за откритието, направено в адронния колайдер през миналото лято, ще бъде готов през месец март. Това съобщи в ефира на сутрешния блок на Bulgaria ON AIR ръководителят на българския екип в Европейската организация за ядрени изследвания (CERN) доц. Леандър Литов.

Хикс бозонът е залегнал във фундаментална научна теория от 60-те години. Той се изследва трудно, защото масата му е изключително голяма. През миналия юли обаче, след дългогодишни опити, екип на CERN с преобладаващо българско участие, успя да отдели частицата. Проучванията, които следват, трябва да отговорят на въпроса дали става дума за Хикс бозон или за изцяло нова частица, която ще промени коренно развитието на съвременната наука.

България е член на CERN от началото на 90-те години на ХХ-ти век. Организацията включва представители от двайсет страни, като щатните служители са 2800 души, основно инженерен и технически персонал, като физиците на щат са едва 100 души. Членската вноска на страната ни е най-ниска – 0.22% от общия бюджет, като за тази година тя възлиза на 3 млн. швейцарски франка. Общо до момента сме изплатили 28 млн. франка, а индустрията ни е получила поръчки за 14.5 млн. франка. Според проучвания обаче, фирма, спечелила поръчка от CERN за 1 швейцарски франк, по-късно получава нови поръчки за 3-ри франка, само заради факта, че е партньор на организацията. Инвестицията в Големия адронен колайдер е около 10 млрд. долара. Очаква се заради голямата изследователска продуктивност, тя да бъде изцяло възстановена.

 

fallback
Още от Предавания
fallback