fallback

Експерт вижда твърде високи глоби в Закона за туризма

Според Любомир Попйорданов все още не е ясно как ще се рекламираме по света.

11.01.2013 | 13:03

Законът за туризма в този вид е изключително тежък, има текстове, които съвсем спокойно може да отпаднат, коментира в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR председателят на Асоциацията по алтернативен туризъм Любомир Попйорданов. Един от проблемите за бизнеса е, че в закона за заложени твърде големи санкции за дребни детайли. Например, предвидени са глоби между 1000 и 2000 лева, ако туроператор няма поставена табелка в офиса или пък, че екскурзовод не носи със себе си някакъв документ - 500 лева.

Проблем за Попйорданов е, че все още не ясно регламентирано как ще се рекламира България по света. "Държавата говори за вътрешно райониране, за специфични разпознаваеми регионални марки, но липсва единната, по която ще ни разпознават чужденците".

Трябва да се помисли сериозно и за разкриване на постоянни туристически представителства в европейските страни, от които най-често пристигат туристи, настоява Попйорданов.

Алтернативните форми на туризъм имат огромен потенциал благодарение на разнообразния културен и фолклорен календар, смята председателят на сдружението. Има туристи, които предпочитат да отделят огромни средства, за да се насладят на Родопите например с кон, други пък да се потопят в магията на кукерските обичаи. Тази ниша привлича все повече чужденци през лятото, отчитат от сдружението. През зимата, както се оказало по Коледа и Нова година, алтернативен туризъм са практикували основно българи.

 

fallback
Още от Предавания
fallback