Два института на БАН ще имат ново оборудване

Парите във фонд "Научни изследвания" не се пилеят според директор.

17.12.2012 | 13:39
Два института на БАН ще имат ново оборудване
Два института на БАН ще имат ново оборудване

По-добрата инфраструктура в БАН и по-голямо национално съфинансиране от бюджета могат да направят конкурентоспособни проектите на нашите учени в Европа, коментира в сутрешния блок на Bulgaria On Air директорът на Единния център за иновации към Академията Карина Ангелиева. Въпреки тежките условия и недостатъчните средства, добри проекти се разработвали.

Два института ще имат ново оборудване с европейски средства след одобрени проекти. Единият е по полимери, а другият – по информационни и комуникационни технологии. С новата техника в института ще се разработват иновативни системи в областта на транспорта и сигурността, разкри Ангелиева. След модернизацията на базите ще се обучават и кадри за индустрията.

Парите във фонд "Научни изследвания" недостигат, за да се пилеят - така директорът коментира скандала между учените и образователното министерство. Напрежението ескалира, след като стана ясно, че с близо 15 милиона лева от фонда ще бъдат финансирани 95 от общо 1024 проекти. По случая парламентът отказа да създаде комисия за разследване, гилдията обяви, че ще отстоява позициите с протести.

Средствата за иновации по оперативната програма "Конкурентоспособност" през следващия програмен период със сигурност няма да бъдат по-малки от сегашните 1.17 млрд. евро, като се надяваме дори да са повече, уверява министърът на икономиката Делян Добрев. От цялата сума за иновации, 400 - 500 млн. евро ще се раздават под формата на ваучери.