Кинодейци ще сезират ЕК заради лобистки промени в Закона за инвестициите

Според работещите в бранша промените са в полза на една-две чужди компании.

29.11.2012 | 12:48
Кинодейци ще сезират ЕК заради лобистки промени в Закона за инвестициите
Кинодейци ще сезират ЕК заради лобистки промени в Закона за инвестициите

Българската филмова общност ще сигнализира Европейската комисия за лобистки промени в Закона за насърчаване на инвестициите. Браншът се обедини срещу поправките в проектодокумента, според които инвестиции с права върху обекти на интелектуална собственост с бюджет над 1.5 милиона лева. Промените са в ущърб на киноиндустрията, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика на културата.

Мнението на кинодейците е, че чрез тези поправки се облагодетелстват една-две чужди компании, които работят на територията на страната.

По думите на режисьора Иглика Трифонова  проблемът е в това, че не е фиксиран горен праг за инвестициите в кино. По думите й е нелепо бюджетът за българско кино да е по-малък от хонорарите на един от  световните екшън герои. Друг  тревожен момент според Иглика Трифонова е, че законовите поправки се правят от хора, които изобщо не разбират от кино и сами признават това.

Законът беше гласуван на второ чете в пленарна зала вчера. Кинодейците са категорични, че ще се обърнат към Конституционния съд, ако не бъде наложено вето от президента на Закона. От бранша са категорични, че ще се сезират дори Европейската комисия.