Причините и целите на конфликта в Ивицата Газа

Наблюдава се една радикализация на силите около „Хамас“. Въпреки това Израел признава „Хамас“ за отговорната сила в последния конфликт в Газа, коментира експертът Симеон Николов.

22.11.2012 | 14:55
Причините и целите на конфликта в Ивицата Газа

През 2008-2009 също имаше въоръжен конфликт в Ивицата Газа и жертвите бяха десет пъти повече. Новото в ситуацията сега е, че след арабските революции, в съседните на Израел държави дойдоха на власт ислямски режими и естествено Израел се опитва да вземе мерки за своят сигурност, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR експертът по близкоизточните въпроси и директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения Симеон Николов. Той подчерта, че остава и постоянната заплаха, че Иран скоро ще се сдобие с ядрено оръжие.

По думите на Симеон Николов в настоящия конфликт Израел преследва три- четири цели. На първо място, това е демонстрацията на сила и независимост при взиманите решения.  „Спомняте си как Бенямин Нетаняху открито се противопостави на Обама и изпадна в неловка ситуация след преизбирането му. САЩ е против евентуална война с Иран и сега Израел искаше да демонстрира независимост от САЩ,“ коментира Николов. Другата причина е, че Палестина е подала документи за присъединяването на страната към ООН като държава ненаблюдател, което означава и признаване на държавата.  От друга страна, Израел е категорично против това признаване. Преди да бъде призната, обаче Палестина трябва да постигне вътрешно единство. В същото време между „Фатах“ и Хамас“ има сериозен разнобой, въпреки подписаните споразумения за целта, коментира Николов и подчерта, че третата причина  е намерението на Израел да отслаби военната сила на „Хамас“ и при евентуален удар срещу Иран, Палестина да не може да реагира.

Цялото интервю вижте от видео файла.