fallback

Бивш министър гледа на "Южен поток" като компромисно решение

Рано е да се радваме, защото все още има много неизяснени въпроси, смята Трайчо Трайков.

16.11.2012 | 15:27

Българският енергиен холдинг подписа инвестиционното споразумение за изграждането на "Южен поток", а "Газпром" като компромис направи отстъпка в цената на газа, коментира в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR бившият енергиен министър Трайчо Трайков. Според него руснаците били принудени да твърдят, че нямало връзка между двата договора, тъй като, ако признаели компромисните решения, можело да рефлектира срещу тях в антимонополното разследване на Европейската комисия.

"България е рано да се радва, защото все още има много неизяснени въпроси за газопровода, смята Трайков. Сред тях са точната стойност за изграждането на българския участък и стойността на транзитните такси.

Бившият министър смята, че по-добрата новина за София е сключеният 10-годишен договор за доставки на руски газ, тъй като от това печели както бизнесът, така и крайните потребители. Очакванията на Трайков са след намалението "Булгаргаз" да предложи по-ниска цена в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Общественият доставчик ще внесе на 10 декември предложението за цената през първото тримесечие на 2013.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов също заяви, че цената на газа и парното ще поевтинеят от догодина, но на този етап не се наема да прогнозира с колко. Неговите очаквания са намалението в цената на газа да е в рамките на 5-7 процента.

Преди два дни и председателят на комисията Ангел Семерджиев прогнозира, че от 1 януари със сигурност ще поевтинее парното. "Точното намаление ще знаем след подписването на договора между "Газпром" и "Булгаргаз".

fallback
Още от Предавания
fallback