Чиновници бавят признаването на гроздовата ракия за национален продукт, според експерти

Ако ракията получи признание на национален продукт, акцизите на напитката ще бъдат намалени наполовина, коментират работещите в бранша.

17.10.2012 | 15:48
Чиновници бавят признаването на гроздовата ракия за национален продукт, според експерти
Чиновници бавят признаването на гроздовата ракия за национален продукт, според експерти

Процедурата по признаване на гроздовата ракия за национална напитка е замразена и дори не е  стигнала до Брюксел. Предложението вероятно е останало в някое чекмедже в Министерството на финансите, коментира в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Бранимир Ботев, председател на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки. Ако ракията получи признание за национален продукт, акцизите ще бъдат намалени наполовина, а оттам и цените на напитката ще спаднат драстично.

Според Бранимир Ботев България би могла да реализира приходи в размер на 400 милиона евро годишно от производството на ракия. Освен това страната има много вина, които не са качествени за производство на грозде. Те могат да бъдат използвани за производството на ракия, коментира още председателят на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки. Прогнозата му е, че цените на виното ще тръгнат нагоре, заради увеличението на изкупната цена на гроздето и на комуналните услуги.

Друга причина е, че чуждестранни компании от Италия, Чехия, Румъния и Гърция активно изкупуват българско грозде в момента, коментират работещи в бранша. По думите на изпълнителния директор на една от водещите компании за производство на вино Евгени Харамлийски износът на български марки вина не се развива особено добре и в дългосрочен план ще намалява. Една от причините е, че се изнасят наливни вина със съмнително качество.